CoPobla > Actualitat > L’origen de les tradicionals plantes de Nadal
El origen de las plantas típicas de Navidad

L’origen de les tradicionals plantes de Nadal

S’acosta el Nadal, una de les Festes més màgiques de tot l’any i, si tens esperit nadalenc,  segur que decores la teua llar amb les tradicionals plantes de Nadal. Són un símbol típic d’estes dates. Però, saps quin és el seu origen? A continuació, descobriràs el curiós origen d’estes plantes tan icòniques i especials.

 

Grévol

L’origen del grévol com a decoració nadalenca es troba en els celtes. Sempre portaven branques i corones de grévol durant els rituals del solstici d’estiu i hivern, ja que creien que tenien propietats màgiques.

Durant el solstici d’estiu, el 24 de juny, el ritual girava entorn del foc. Podríem dir que d’ací ve la tradició de fer les fogueres en el dia de Sant Joan, que actualment, continuem celebrant.

Mentre que, en el solstici d’hivern, el 24 de desembre, els celtes col·locaven el grévol a les portes de la casa dels veïns o llocs de pas, ja que consideraven que el grévol els allunyava de mals esperits.

Així és com el grévol es va convertir en el símbol del Nadal. Coneixies la història?

 

Flor de Pasqua

FLOR DE PASCUA

Sabies que la Flor de Pasqua és originària de Mèxic?

Quan els missioners franciscans van arribar a Mèxic en el segle XVI, i van començar a ambientar les seues llars amb les tradicionals decoracions com el grévol, es van adonar que esta planta no es trobava en estes noves terres. Pel que, van haver de buscar una alternativa.

En topar-se amb la flor de Pasqua, van quedar sorpresos pels seus colors nadalencs tan característics: roig i verd.

En la dècada de 1820, quan Joel Poinsett, un diplomàtic estatunidenc va arribar a Mèxic, va quedar fascinat amb estes precioses plantes. Tant, que va començar a cultivar-les a Charleston, una ciutat dels Estats Units.

La flor de Pasqua va començar a tindre un cert protagonisme al país, i en aquella època, encara es venia en llargues tiges tallades.

A més, la planta va començar a prendre el nom de Poinsetia i després de la defunció del diplomàtic Poinsett, el 12 de desembre es va proclamar el dia de la Poinsettia.

Anys més tard, un agricultor anomenat Paul Ecke va començar a experimentar genèticament amb la Flor de Pasqua per a aconseguir fulles de diferents colors i a més, va aconseguir que les plantes pogueren sobreviure en tests. En este moment va començar a comercialitzar amb la flor i li va posar el nom de Flor de Nadal.

Una cosa molt curiosa és que va acabar convencent a Hollywood perquè les utilitzaren com atrezzo en els rodatges de televisió.

Per tot això, hui dia relacionem esta flor tan bonica amb el Nadal. És curiosa esta història, veritat?

 

Vesc

És la icona de la decoració nadalenca per excel·lència, ja que, es considera una de les plantes més màgiques, sent un símbol de pau i amor.

Suposem que ja coneixes la tradició del bes davall del vesc. Però, saps com va sorgir?

Prové de la llegenda dels antics ritus cèltics i vikings. El vesc era considerat com una planta sobrenatural que no provenia del cel ni de la terra i  que a més, tenia poders que ajudaven a espantar als éssers malignes.

Però, la raó principal d’esta tradició és que els celtes consideraven que el vesc era la representació en forma de naturalesa de la deessa de l’amor Frigg, protectora dels enamorats.

Anys després, els cristians van relacionar el vesc amb el Nadal. Per això, actualment, el vesc és el símbol del Nadal i s’associa amb la sort, l’amor, la vida i els bons desitjos, sobretot amb les relacions de parella.

Ara que ja saps esta història, no t’oblides del bes davall del vesc este Nadal!

 

Si t’agradaria decorar la teua casa amb estes plantes tan boniques, recorda que en la Garden Shop de oPobla les tenim a la venda. No et quedes sense les teues plantes tradicionals de Nadal!